Sådan passer du godt på dine Japanske Køkkenknive - 5 gode råd

Hvis du kan lide at være i køkkenet og lave mad, så ved du også godt hvor vigtigt et godt sæt knive er. Det er noget som kan gøre madlavning så meget sjovere og bedre. En sløv kniv er ikke fedt at skære sit lækre kød ud med, og nogle gange kan det være helt umuligt.

En dyr investering

Men det kan også være svært at finde ud af hvor man så skal investere sine penge til en ny kniv. Der er så mange muligheder, og en hel videnskab bag en god kniv. Så hvor skal man kigge henne?

Det er uden tvivl dyrt at købe knive, det er der ingen tvivl om. Derfor er det også bare surt at investere i en kniv som kun er god de første på måneder, og så bare er sløv, og ikke til at slibe skarp igen.

Japanske knive

Der er derfor mange som vælger sikkert, og investerer i japanske køkkenknive. Det er nemlig en kvalitet som ikke er til at argumentere imod. De er kendt for deres høje kvalitet og holdbarhed.

Japan er et land med en kultur der har meget respekt for køkkenet og madlavning. De er utrolig gode i et køkken, og laver mad omhyggeligt og altid i god kvalitet. Derfor har de også udviklet nogle utrolig gode knive.

I byer som Seki i Japan, har de sat en stor ære i at lave de bedste klinger. Det går flere århundreder tilbage, til dengang de lavede klinger for Samuraierne.

Fremstillingen

I de fleste steder rundt om i verden, laver man knive ved at slibe dem mod et elektrisk bånd. Men her bliver bladet varmt og gør stålet blødt og mindre holdbart. De har altså ikke en lang levetid, og er også grovere, grundet den friktion der laves mellem båndet og kniven.

Men i Japan, laver de knivene anderledes, hvor man ikke får samme problem. Her bliver kniven i stedet lavet ved at kniven slibes op ad en våd sten. Her bliver stålet ikke varmt, da det hele tiden køles af vandet. Derfor bliver knivene meget skarpere og meget mere holdbare.

Derudover bruges der til nogle knive også noget specielt og dyrere stål som pulver stål. Der går knivene endnu bedre, og meget hårdere og mere holdbar.

Der er altså flere forskellige teknikker til fremstillingen af japanske knive, men ens for dem alle er at de går efter så skarpe og holdbare knive som muligt. Uanset prisen, hvilket gør at knivenes pris stiger sammen med kvaliteten.

Tips til dig med japanske køkkenknive

1. Brug dine knive rigtig

Det er vigtigt at bruge sine knive til det som de er lavet til. Med det menes at japanske knive er alle lavet med et formål. Det kan være at en kniv er lavet specielt til grøntsager, og en er lavet specifikt til kød eller fisk. Det er vigtigt at man sørger for at hver kniv kun bruges til det som den er lavet til. De kan også være lavet til nogle særlige tilberedningsmetoder. Hvis man bruger dem til noget andet end det som de er beregnet til, kan de hurtigt blive slidte, eller ødelagte af overflade de ikke er lavet til.

2. Undgå hårde og frosne varer

Hvis du skal skære i frossen mad eller hårde ting som knogler eller andet meget hårdt. Så skal du helst ikke bruge japanske knive, men heller en hakkekniv.

3. Hold dem skarpe

Sørg for at de hele tiden er skarpe og vedligeholdt. På den måde skal du ikke bruge kræfter når du skal til at skære madvare.

4. Vedligeholdelse

Sørg for at vedligeholde dem ordentligt og korrekt. Hvis de ikke vedligeholdes som de skal, så holder du ikke kniven optimal. Der kan komme en knivsliber med din kniv, så du har en der passer præcis til den. Ellers kan du også få slibesten eller andet, som er lavet til og er bedst at bruge til japanske knive.

5. Husk knivslibning

Få en professionel knivslibe til at slibe dine japanske knive en gang imellem. Du kan selv slibe til hverdag, men det er meget godt at få dem slebet ordentligt hos en professionel en gang imellem.

De forskellige japanske knive

Sørg for at vælge de japanske kokkeknive i god kvalitet, der passer til dig. Der findes mange forskellige japanske knive, alle med deres egne forskellige egenskaber. Nogle af de forskellige er: Yanagiba, Nakiri, Gyuto, Kiritsuke og Santoku.

Yanagiba:

Er en af de ældste slags japanske knive. Den er specielt lavet til sushi og fisk, da den har et blad der er specifikt designet til at nemt slippe fisken.

Nakiri:

Denne har et mere firkantet og fladt udseende, og bruges til at hakke grøntsager. Man kunne forveksle den med en kødhammer på udseendet, men det blad er meget finere og tyndere, da det er lavet til grøntsager.

Gyuto:

Denne kniv er en som kan bruges lidt over det hele, men allermest til kød. Det er den mest brugte og ligner en klassisk kokkekniv. Den er vigtig da den kan bruges til det meste.

Kiritsuke:

Denne kniv kan også bruges til flere forskellige ting. Den er både god til grøntsager og til kød. Den er lavet for at være en 'all-round' kniv.

Santoku:

Denne kniv er lavet til at være mindre end de andre, og er lavet specielt til fisk samt grøntsager og urter.

Der er altså mange forskellige japanske knive, og også flere end dem der er nævnt her. Hvis man er en rigtig entusiast, kan man læse meget mere om japanske knive og kunsten bag dem.

Men det er vigtigt at man sørger for at bruge knivene til det som de er lavet til, da det ellers kan skade knivene. Når man har investeret så mange penge i knivene, er det surt at ødelægge dem.

Et stort udvalg

Med alt det sagt, er de forskellige slags og hvilke man vælger noget som er op til og forskelligt hos den enkelte kok. Om du er professionel kok, eller en amatør entusiast, og hvor meget dit budget det lægger på, er alle faktorer indenfor hvilke knive der er gode til dig.

Det spiller også en rolle hvilket mad du laver, og hvad der fungerer for dig. Det kan være at det kan betale sig med et helt sæt, eller blot en kniv eller to.

Menu
Top