Dine tænder bliver hvad du spiser - 5 ting der styrker tænderne, og 5 ting du skal undgå hvis du gerne vil have funklende hvide tænder

Du er hvad du spiser - eller det er dine tænder ihvertfald! Det vi indtager har en altafgørende betydning for vores tænders sundhed. En sund kost kan faktisk være med til at forebygge tandsygdomme som paradentose og caries. Så hvis du gerne vil holde dine tænder sunde og stærke hele livet, så kan det være, at du skal til at omlægge din kost.

I denne artikel gør vi dig klogere på, hvilke 5 kostråd du bør følge, hvis du gerne vil styrke dine tænder. Samtidig kan du læse om de 5 store syndere, som du skal undgå, hvis du gerne vil holde din mund sund.

Lad os starte med at kigge på, hvilken ting du bør gøre for at holde dine tænder sunde og raske.

1. Vælg frugt og grøntsager

I stort set alle artikler om krop og sundhed kan du læse: Spis mere frugt og grønt! Men vidste du, at det faktisk også er sundt for dine tænder, at tygge i alt det grønne?

Grøntsager og frugter er med til at vedligeholde mundens naturlige bakterieflora. Det skyldes at de indeholder C-vitaminer og masser af fiber. Samtidig er de søde frugter en god alternativ erstatning for sukkerholdige mellemmåltider som for eksempel slik eller chokolade.

2. Spis de gode mejeriprodukter

Mejeriprodukter som yoghurt, ost og mælk indeholder masser af kalk og D-vitaminer, som er med til at styrke tændernes emalje. Derfor er mejeriprodukter en vigtig del af din kost, hvis du gerne vil passe på tænderne. Husk dog at vælge de magre mejeriprodukter, som ikke har en alt for høj fedtprocent.

3. Vælg magert kød

Generelt spiser vi ret meget kød her i Danmark. Undersøgelser viser at en diæt med meget fedtholdig kød er rigtig dårlig for både vores tarme og vores tænder.

En fedtholdig kost kan lede til sygdomme som tandkødsbetændelse. Derfor bør du med fordel vælge magert kød som fisk og kylling, som har en lavere  fedtprocent. Hvis du kan skære ned på kødforbruget og måske tage et par kødfrie dage om ugen, så ville det være endnu bedre for din munds sundhed.

4. Drik rigeligt med vand

Kan man passe på sine tænder ved at drikke rigeligt med vand? Ja, den er god nok. Vand renser og skyller automatisk munden ren efter et måltid mad og sørger også for, at der ikke sidder madrester fast inde i munden. Du undgår også tørhed i munden, syreskader og plak, hvis du husker at drikke rigeligt med vand.

Vand er også en af de eneste drikkevarer, som er fuldkommen en tandvenlig, da den er fuldkommen fri for sukker, fedt eller andre skadelige stoffer.

5. Gå til tandlægen

Hvis man gerne vil have en sund mund hele livet, så SKAL man huske at gå til tandlægen. Selvom du har gode børstevaner og generelt spiser sund, så er der ingen, der kommer uden om det årlige tandlægebesøg.

Et besøg hos din lokale tandlæge, kan forebygge tandsygdomme og huller, så du får buk med eventuelle problemer, før de bliver for store. Det vigtigste du kan gøre for dine tænder, og din munds sundhed, er at være flittig med dine tandlægebesøg.

Nu har vi kigget lidt på, hvad du kan gøre for tændernes sundhed. I de næste 5 punkter på listen kan du læse om, hvilke ting du helst skal undgå at spise for meget af, hvis du gerne vil holde din mund og dine tænder sunde.

1. Undgå sodavand og juice

En kop iskold appelsinjuice om morgenen smager helt fantastisk, men det er ikke noget vores tænder elsker. Læskedrikke har generelt et højt sukker og syreindhold, som decideret æder væk af tændernes emalje.

Det er selvfølgelig urealistisk at gå hele livet uden nogensinde at drikke et glas cola. Men du bør tænke over at skære ned på dit forbrug, hvis du gerne vil passe på dine tænder. Alternativt kan du begynde at drikke læskedrikke med et sugerør for at skåne tænderne for syreskader.

2. Pas på med slik og sukker

Det kommer ikke som nogen overraskelse at slik og sukker er dårligt for tænderne. Bakterier lever af sukker, og der er masser af bakterier i din mund, som er vilde med sukker. Bakterier omdanner sukkeret til syre, og det er denne syre som leder til huller i tænderne. Jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for at få huller i tænderne. Derfor er det altid en god ide at børste tænder, eller i det mindste skylle munden med vand, efter du har spist sukkerholdig mad.

3. Drop rygningen

Rygning er en kæmpe synder i forhold til tandskader. Udover at cigaretter gør tænderne gule og brune, så kan røgen også give slemme skader på tandkødet og slimhinderne i munden. Rygning svækker også mundens immunforsvar og gør, at du bliver mere modtagelig over for sygdomme og betændelsestilstande.

4. Skær med på dit alkoholforbrug

Har du nogensinde prøvet at vågne op efter en bytur og have ondt i tænderne? Det skyldes at alkohol indeholder store mængder af både sukker og syre, som angriber emaljen. Hvis du drikker for meget alkohol så bliver spytproduktionen i munden også nedsat gevaldig. Vores spyt indeholder enzymer, som er med til at rense munden og tænderne, så en nedsat spytproduktion gør ikke munden nogen gavn.

5. Undgå for meget tyggegummi og pastiller

Selvom du får en dejlig frisk ånde af at tygge tyggegummi, så er det faktisk ikke særlig godt for hverken din mund eller dine tænder. Tyggegummi og mintpastiller slider på tændernes emalje, når man tygger på dem over længere tid. Hvis du ikke kan leve uden tyggegummi i tasken, så skal du huske altid at vælge den sukkerfrie variant. I langt de fleste tilfælde er det en bedre ide, at give tænderne en ekstra tur med tandbørsten, hvis du gerne vil holde din ånde frisk.

Menu
Top